Βασικές ιδέες για δραστηριότητες έξω στη φύση.

Outdoor activities, ithmoskids.com

Η εξόρμηση στη φύση και ειδικά με τα παιδιά είναι πάντα μια καλή! Με σωστή οργάνωση, γίνεται και απόλαυση!
Παρακάτω σου έχω μαζέψει βασικές ιδέες που θα μπορούσε να κάνει το παιδάκι σου, αναλόγως με την ηλικία του, έξω στη φύση. Εμπλούτισέ τες, δώσε τους σάρκα και οστά, προετοιμάσου κατάλληλα και χαρείτε την εξόρμηση αυτή!

0-7 μηνών

Τώρα που το μωράκι σου είναι μικρούλι και δεν περπατάει ούτε στέκεται, του αρέσουν πολύ οι βόλτες με το καρότσι στο πάρκο, στη θάλασσα, στο βουνό. Έχε μαζί σου και το μάρσιπο για τις δύσκολες ώρες. Έχε μαζί σου και μερικά παιχνίδια γραπώματος για να μπορεί να αυτοαπασχολείται στο καρότσι και κάνε όσο πιο μεγάλες βόλτες μπορείς με το μωράκι σου και την οικογένειά σου. Μπορείς επίσης να ακουμπήσεις το μωράκι σου κάτω, στο χορτάρι, πάνω στο mionidoτου και να το αφήσεις να χαζέψει τα φύλλα των δέντρων και τις σκιές τους. Αν σου φαίνεται πως έχει λίγο κρύο ή αυξημένη δροσιά, μπορείς να το ντύσεις καλά και να το σκεπάσεις καλά, προκειμένου να μη χάσεις τη βόλτα! Εξάλλου δεν υπάρχει ακατάλληλος καιρός, μόνο ακατάλληλα ρούχα!

Καλούς περιπάτους λοιπόν.

7-12 μηνών

Σε αυτήν την ηλικία αρχίζει να κάθεται, να μπουσουλάει, να στέκεται και να περπατάει.

Όσο δεν μετακινείται ακόμα πολύ, μπορείς να έχεις μαζί σου ένα μουσαμά ή μια κουβέρτα για να ακουμπήσεις επάνω το μωράκι σου. Τα αγαπημένα του παιχνίδια και μικρά βιβλιαράκια θα το βοηθήσουν να περάσει την ώρα του ευχάριστα. Τραγουδάκια, χαδάκια και γαργαλήματα είναι ευπρόσδεκτα και απαραίτητα!

Όταν θα αρχίσει να μπουσουλάει ή και να περπατάει μπορείς να του βρεις ενδιαφέροντα μονοπάτια να εξερευνήσει. Ένα πλακόστρωτο πεζόδρομο, ένα χωμάτινο μονοπάτι, μια παραλία, ένα δρομάκι με χόρτα. Μη διστάσεις να το αφήσεις ξυπόλητο να περπατήσει, ώστε να έρθει σε επαφή με όλες αυτές τις διαφορετικές υφές. Μην ξεχνάς πως το παιδί σε αυτήν την ηλικία αντιλαμβάνεται τον κόσμο κυρίως μέσα από τις αισθήσεις του, όπως τόνιζε η Μαρία Μοντεσσόρι.

Αν του δώσεις χώρο και χρόνο να πειραματισθεί και να κινηθεί όπως εκείνο θέλει, θα έχεις ένα ευχαριστημένο μωράκι που… θα κοιμηθεί μετά σαν πουλάκι. Έχε κατά νου πως τα παιδιά στη φύση κάνουν τους καλύτερους ύπνους!!!

12 μηνών – 3 ετών

Το σίγουρο είναι πως τώρα το παιδάκι σου περπατάει καλά! Του αρέσει να κινείται πολύ, να βρίσκεται στην παιδική χαρά, να καβαλάει ποδήλατα, να σπρώχνει καρότσια, να μαζεύει φύλλα, να κυνηγάει μπάλες, να παίζει με τις πέτρες, να παίζει με τα νερά, να τρέχει, να σκαρφαλώνει, να πειραματίζεται και να ανακαλύπτει. Οπότε πρέπει να οργανωθείς αναλόγως.

Στη βεράντα μπορείς να του έχεις ένα χώρο όπου θα μπορεί με ασφάλεια να παίζει με το νερό. Π.χ.  μπορείς να έχεις μια λεκάνη με νερό για να κάνει σαπουνόφουσκες ή να πλένει τις κουκλίτσες του. Μπορείς επίσης να του δείξεις πώς να ποτίζει τα φυτά και πώς να καθαρίζει τα φύλλα ενός πλατύφυλλου φυτού. Τέλος μπορείς να του δείξεις πως να απλώνει τα ρούχα στη δική του χαμηλή απλώστρα.

Στον κήπο, μπορείς να έχεις ένα βαρύ καρότσι μεταφοράς πραγμάτων, μπάλες, κουβαδάκια, μια αμμοδόχο, πατίνι, ποδήλατο και πολλές καθημερινές δουλειές όπως σκούπισμα, βούρτσισμα και πλύσιμο. Είναι σίγουρο πως θα το ξετρελάνουν. Στον κήπο είναι ευκαιρία να φυτέψετε κάτι που θα μεγαλώσει και θα βγάλει λουλούδια ή καρπούς. Καθώς μεγαλώνει ένα φυτό μας αποδεικνύει αβίαστα το απέραντο μεγαλείο της φύσης.

Όλα τα τροχοφόρα επίσης του τραβούν την προσοχή και το ενδιαφέρον. Έχε κατά νου πως το σωστό τροχοφόρο και ειδικά το σωστό ποδήλατο ανά ηλικία, είναι αυτό που θα επιτρέψει στο παιδί να κινείται  αυτόνομα. Τότε το παιδί θα είναι ασφαλές, ευχαριστημένο κι εσύ θα είσαι ξεκούραστος/η και ευχαριστημένος/η.

Αν θες μπορείς να δεις πληροφορίες για την επιλογή σωστού τροχοφόρου πατώντας παρακάτω.

ΣΤΕΊΛΕ ΜΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΉ ΣΩΣΤΟΎ ΤΡΟΧΟΦΌΡΟΥ.

Μια βόλτα στην παιδική χαρά είναι βεβαίως μια καλή ιδέα. Είναι πολύ σημαντικό να το αφήσεις να κινηθεί ελεύθερα στο χώρο αυτό, χωρίς να του λες που να πάει, τι να κάνει και πότε να το κάνει.

Αν κρατήσεις ως γενικό κανόνα να του επιτρέπεις να κάνει μόνο ό,τι μπορεί να κάνει μόνο του, χωρίς τη δική σου βοήθεια, θα γλυτώσεις γρίνιες, κούραση και θα έχεις αυξημένα επίπεδα ασφαλείας. Για παράδειγμα, όταν θα είναι έτοιμο, άσε το να ανέβει μόνο του τη σκάλα για την τσουλήθρα, όπως επίσης και να την κατέβει μόνο του ή βρες ένα χαμηλό μονόζυγο αντί να το κρατάς εσύ με αγωνία στα ύψη. Θα εντυπωσιαστείς με το πόσο προσεκτικό θα είναι, όταν θα καταλάβει πως η ασφάλειά του είναι εντελώς δική του υπόθεση.

Μια βόλτα στη φύση θα του αρέσει επίσης πολύ. Μαζέψτε φύλλα από τα δέντρα, φτιάξτε πύργους με πέτρες, παίξτε με μπάλες, κάντε περιπάτους με αργό ρυθμό και με πολλές στάσεις, κάθε φορά που θέλει να ασχοληθεί με ζουζουνάκια, πετρούλες και ό,τι άλλο του κινεί το ενδιαφέρον.

Αν η θερμοκρασία το επιτρέπει, μια βουτιά στη θάλασσα επίσης είναι μια πολύ καλή ιδέα. Άφησέ το να σου δείξει τις προθέσεις του. Επίσης το παιχνίδι με το νερό, εκεί που σκάει το κύμα, είναι άκρως απολαυστικό. Ένα μικρό κουβαδάκι και ένα μικρό φτυαράκι θα το βοηθήσουν να απασχοληθεί πολύ με την άμμο.

3-6 ετών

Το παιδί σε αυτήν την ηλικία ουσιαστικά ασχολείται με όσα αναφέραμε και πριν. Μόνο που ασχολείται περισσότερη ώρα με κάθε δραστηριότητα. Σε αυτήν την ηλικία μάλιστα μπορεί και θέλει να ασχοληθεί με μεγαλύτερη λεπτομέρεια και να εμβαθύνει. Επομένως μπορούμε να του δείξουμε περισσότερα πράγματα να κάνει, με μεγαλύτερη λεπτομέρεια και ανεβασμένο βαθμό δυσκολίας… τόσο ώστε τελικά να τα καταφέρει χωρίς να προλάβει να απογοητευτεί.

Γενικώς….

Προετοίμασε σωστά το περιβάλλον του και ετοιμάσου κατάλληλα για την έξοδό σας. Δώσε του χώρο και χρόνο να αυτενεργήσει, να πάρει πρωτοβουλίες, να ανακαλύψει. Μείνε δίπλα του να το υποστηρίζεις, να του δείχνεις, να του εξηγείς. Καθοδήγησέ το ώστε να λύνει τα προβλήματα μόνο του.

Παίξτε μαζί και χαρείτε. Στο παιχνίδι σας, άσε το παιδί να δίνει το ρυθμό και τη δυναμική.

Καλή και πολλή διασκέδαση!

Για το τέλος σου κράτησα μία έκπληξη. Σου έχω μαζέψει πολλές συγκεκριμένες ιδέες για εξωτερικές δραστηριότητες στον πίνακα του pinterest: MONTESSORIOUTDOORACTIVITIES. Είναι σίγουρο πως θα βρεις ενδιαφέροντα πράγματα να οργανώσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Γιατί μας αφήνετε τόσο σύντομα ;Μιλήστε μαζί μας: 211 01 22 549

Το γνωρίζετε πως.....

Με αγορές άνω των 85€
απολαμβάνετε ΔΩΡΕΑΝ
μεταφορικά έξοδα ;

H Ithmos Kids πάει διακοπές!

Θέλω να σε ενημερώσω ότι όπως όλοι, έτσι και η Ithmos Kids θα πάει για μπανάκια! Για τον λόγο αυτό, η τελευταία παράδοση προϊόντων για αποστολή θα γίνει τη Δευτέρα 05/08/2019 (για παραγγελίες που έχουν ολοκληρωθεί και πληρωθει μέχρι και την Κυριακή 04/08/2019 στις 23:59). Η επόμενη αποστολή για παραγγελίες στο διάστημα 06/08 - 23/08 θα γίνει την Δευτέρα 26/08/2019!

Για να παραλάβεις κάποιο από τα προϊόντα μας την περίοδο εκείνη, επισκέψου ένα από τα συνεργαζόμενα καταστήματα όπως εμφανίζονται παρακάτω:

  • Φαρμακείο Κ. Ιορδανίδης, Ραιδεστού 23, Ν. Σμύρνη
  • Φαρμακείο Κ. Μανιά, Μουσσών 1 (δίπλα στο ΛΗΤΩ), Ν. Ψυχικό
  • The baby city: Ανδρέα Παπανδρέου 19, Μαρούσι
  • Bebepolis, Κώστα Βάρναλη 15, Ν. Ιωνία.
  • gabi.gr
  • ohbaby.gr
  • thilasmos.com
  • www.etsy.com