7 αρχές για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος του μικρού παιδιού.

Αρχές διαμόρφωσης περιβάλλοντος μικρού παιδιού, ithmoskids.com

Θέλω να σου αναφέρω 7 αρχές που καλό θα είναι να τις έχεις στο μυαλό σου κάθε φορά που διαμορφώνεις το περιβάλλον του παιδιού σου. Το παιδί σε ένα τέτοιο χώρο μπορεί να κάνει απίστευτα πράγματα μα βασικά είναι ελεύθερο να είναι ο εαυτός του. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον αναπτύσσεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σημειώνεις;

  • Σαν οδηγό μας στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος, έχουμε τις βασικές αναπτυξιακές ανάγκες και φάσεις του παιδιού και φροντίζουμε ώστε το παιδί να μπορεί να βρει εύκολα ό,τι χρειάζεται για την ανάπτυξή του.
  • Φροντίζουμε ώστε να επιτρέπεται η ελεύθερη κίνηση (απάντηση στην αναπτυξιακή ανάγκη για ελεύθερη κίνηση).
  • Φέρνουμε το περιβάλλον στα μέτρα του παιδιού (έπιπλα και αντικείμενα) και τα αντικείμενα που αφορούν στο παιδί φροντίζουμε να είναι στο ύψος του. Όλο το περιβάλλον φροντίζουμε να είναι λειτουργικό για το παιδί.  Έτσι του δίνουμε την ευκαιρία να έχει ελευθερία επιλογής και ελευθερία πράξης και να μπορεί να χρησιμοποιήσει το περιβάλλον εύκολα.
  • Θέλουμε το περιβάλλον να είναι ευέλικτο και ευμετάβλητο. Καθώς το παιδί μεγαλώνει και αλλάζει, θέλουμε να μπορούμε να αλλάζουμε και το περιβάλλον του έτσι ώστε να είναι κάθε φορά κατάλληλο για την ηλικία του.
  • Στο περιβάλλον του επικρατεί τάξη. Κάθετί έχει τη θέση του!
  • Χρησιμοποιούμε φυσικά υλικά και φροντίζουμε ώστε το περιβάλλον να είναι όμορφο, ελκυστικό και να προσφέρει ευχάριστες εμπειρίες στο παιδί.
  • Φροντίζουμε ώστε να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας.

Έχοντας όλες αυτές τις αρχές στο μυαλό σου, μπορείς να διαμορφώσεις έναν όμορφο χώρο, φιλικό προς το παιδί, τον οποίο θα μπορείς να τον αλλάζεις εύκολα, καθώς το παιδί μεγαλώνει και αλλάζει και αυτό. Τότε θα έχεις ένα ευχαριστημένο παιδί και κατ’ επέκταση θα είσαι κι εσύ ευχαριστημένος/η. Παράλληλα, έτσι βοηθάς να χτιστούν γερά θεμέλια, πάνω στα οποία θα δομηθεί όλο το είναι του παιδιού και ο αυριανός άνθρωπος.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.